ÍGY UBORKÁZUNK MI

Terepmunkásaink minden termelőről írtak néhány sort a szezon végén. (Körülbelül nyolcvan család uborkázott a Kiútprogram égisze alatt az idén.) Ezekből válogattunk.

De előtte egy fotó a szezonzáró bográcsozásról: terepmunkások, igazgatóság, cégvezetés Csengersimában, együtt a polgármesterrel:

Kezdő uborkás, legalább 5 gyermeket láttam, akiket nevel, a legkisebb alig múlt 1 éves szezon elején. Eközben terhes volt a következővel, szeptemberre volt kiírva szülésre. Férje 3 műszakban dolgozik, jó messzire. Mindezek mellett augusztus közepéig hozták az uborkát, dolgoztak, permeteztek, végezték a munkát. A legnagyobb munkák közepette nem volt egy hónapig mosógépük, kézzel mostak, vetőkrumplit segítettünk szerezni, hogy legyen a kertben ételnek valójuk télire. Megdolgoztak becsületesen a nyáron minden egyes forintért. Szeretnének jövőre is uborkázni.

Uborkavirágzás

Becsületes, lelkiismeretes embernek ismertem meg, aki idén csatlakozott hozzánk termelőként. A növényvédelmet nem hanyagolta el, tisztességesen végezte a munkáját, néha még nagyon is be akarta tartani a szakértő tanácsait, amikor például leszedte a növényről szinte az összes levelet, mert félreértette, amit a szakértő mondott, ami természetesen igen nagy terméskiesést eredményezett. Jövőre szeretné folytatni az uborkázást, a tartozását részletekben visszafizeti.

“Háromhatos”: 3-6 cm-s uborka

Z. bácsival nem egyszerű a munka 😊 Makacs, önfejű roma öregember, akire tisztelettel tekintenek környezetében. A tavalyi évvel nagyon nem volt elégedett, ennek ellenére idén is szemölcsös (kybria) uborkát termelt, pedig ezzel volt a legnagyobb gondja az elmúlt időszakban. Nem fogadta el, vagy csak nehezen a szaktanácsot. A saját feje után ment a termelésben ennek ellenére ügyes volt, jól termelt és elégedett az idei terméssel, ami nála nagyon nagy szó. Elégedett vagyok a munkájával.

A képek nem a történetek szereplőihez kapcsolódnak

K. is régi termelő, a szezon elején elhanyagolta az uborkát, nem foglalkozott vele kellőképpen, a növényvédelem nem volt az erőssége, nem igazán fogadta el a szakértő véleményét. Kicsit ő is akaratos, senki nem tud jót mondani neki, a maga feje után megy. Aztán eljött az idő amikor kezdte megfogadni a tanácsokat és elkezdett termelni olyan szinten, hogy minden tartozását kifizette. Ha az elején így áll hozzá, nagyobb nyereséggel zárhatott volna, de ő így is elégedett, még talán én is, mert nem gondoltam, hogy a végére így belejön. Ügyes volt.

Szezonkezdet: megérkeztek a palánták

Velük lelkileg volt nehéz az év. Idén vágtak bele az uborkatermesztésbe, sok-sok métert szerettek volna. A férj gyárban dolgozott, havi 350e Ft-ot hazavitt. Ott akarta hagyni az uborkáért ezt a fizetést. Végül a sok találkozás után oda jutottunk, hogy 200m-rel fognak kezdeni, ha jó lesz, lehet bővíteni. Itt az asszonyka dolgozott, ő szeretett volna egy kis plusz pénzt a háztartásbeliként kapott jövedelméhez. 8 gyermeket nevel, hihetetlen türelemmel és odaadással. Szezon közben bővítették ki a konyhát (Spájz helyiség felhasználásával), szépen apránként újítgatnak mindent maguk körül. Bővítenének egy kicsit jövőre, kb. 300 m-t szeretnének, hogy legyen összesen.

Szezon előtt: Ez lesz az uborkaföld!

Régi termelő, aki szépen gondját viseli az uborkának, megfelelő időpontban végzi a növényvédelmet, a szedést, aminek meg is lett az eredménye. Annak ellenére, hogy a vihar nagyon nagy kárt okozott az uborkájában, az egyik legjobb termelő lett, ami annak is köszönhető, hogy a Kiút segítséget nyújtott neki a kár enyhítésében és nekem is sikerült meggyőzni őket, hogy helyre lehet állítani a kidőlt, összetört sorokat. Nincs tartozásuk, mindent kifizettek. K-t becsületes, dolgos embernek ismertem meg.

Nagy-nagy előrelépés ez a konyha egy Kiutas családnak

B. egy fiatal gazda, akinek a legnagyobb problémája az volt, hogy hiába termelt a családja segítségével, nem tudott biztos felvásárlót találni. Csak annyit tudtak értékesíteni, ami helyben, vagy a közelben elfogyott, az pedig sajnos nem sok volt. Nagyon ügyesen termeltek, végig hozták az uborkát, jövőre szeretnének többet vállalni. Ők voltak a telephely magja, ők adták a fő mennyiséget, így nagyon jó volt, hogy a kisebb mennyiségeket termelők is csatlakozhattak és működhetett a felvásárlóhely.

iááá 🙂