FÁRASZTÓ ÉS DRÁGA A TÁVOKTATÁS

Kosztyi Viki terepmunkásunk (a képen baloldalt) megkérdezte néhány ügyfelét, hogyan boldogulnak a távoktatással a karantén idején.

Emesééknek (a képen jobboldalt) régebben volt egy laptopjuk, de sajnos az egyik kisfiú ráült, használhatatlan lett. Két tanköteles lánya jobb híján az ő okostelefonjával tanul most, a kisebb gyerekek mellett igyekeznek segíteni nekik, ahogy csak tudnak. Emese azt mondja, hogy nem tud érdemi segítséget nyújtani a gyerekeknek, más a tananyag ahhoz képest, mint amit anno ő tanult, más a követelmény is, sokat felejtett, meg hát nem is mindig érti az anyagot. Ilyenkor alig várja, hogy hazajöjjön a munkából a férje, segítsen neki elmagyarázni, amit kell. Nagyon nehéznek érzik ezt a helyzetet. Mindemellett ugyanúgy legyen étel az asztalon, tisztaság a házban, a picikkel is foglalkozni kell, a kertről már nem is beszélve. Készülnek az uborkázásra, veteményeznek, fóliastárorban készítik elő a talajt az évre. Ami még jobban megnehezíti a helyzetet az az, hogy a környékünkön az internetszolgáltatás hetek óta akadozik. Én is tapasztalom, de ők is panaszkodnak, hogy nem lehet így tanulni. Jön egy felmérő, nincs net, egyszerűen fizikai lehetetlenség normálisan haladni.

Ekkor jobb híján Emese bekapcsolja a telefonján a mobilnetet, de ez persze később majd jelentkezni fog pluszkiadásként. De nincs más választás. Ha a gyerek lemarad, jön az egyes, az egyébként okos, szorgalmas gyermekek a technikai nehézségek miatt akár meg is bukhatnak 🙁 Roppant teher nyomja a vállukat, szeretnének valahonnan egy használt laptopot legalább, amin tudnának tanulni a gyerekek.

Pár faluban arrébb Anita a két gyermekével van otthon, a nagyobbik lány a közeli városban általános iskolás, kisebbik gyermek ovis, a jó eleven fajtából. Itt is okostelefonon folyik az oktatás. Mélységesen fel vannak háborodva a követelményeken. Egyik napról a másikra álljanak át a gyerekek, online jönnek a házi feladatok, ide fotó, oda kattint, feltölt, sok szülő követni se bírja. Egyik számonkérés alkalmával jött a tesztfeladatsor, normális internet híján akadozik a kapcsolat, majd kiírja a telefon, hogy ahhoz, hogy ezt a képet egyáltalán meg tudd tekinteni, töltsd le ezt és ezt a Play áruházból. Mire megcsinálod ezzel az internetkapcsolattal, lejárt a teszt. Ha kimarad a kérdés, elveszíted a pontot. Így kapott szegény szorgalmas, jó tanuló kislány 3-ast a tesztjére, amit nehezen tud feldolgozni, hiszen tanul, mindent megtesz, ahogyan eddig is.

Egy másik faluban délelőttönként telefonon hívják a tanárok a kis tanulókat, hogy kikérdezzék a házit. 9-kor a matektanár, 10-kor a magyar, 11-kor a némettanár. A nyelvtanulás az egyik legkritikusabb pontja a távoktatásnak. Nyelvtanár nélkül majdnem lehetetlen. Az egyik ismerősöm hozzám fordult, hogy ha elakadnak, lefényképezik a feladatot németből, rá tudnék-e nézni, hogy eszik-e vagy isszák? Ahol meg a szülő még segítséget se tud kérni senkitől, ott nem is tudjuk, mi lesz.

Semjénben 8 gyermekes édesanya az ügyfelünk. Már elképzelni is rémisztő, hogyan oldják meg a távoktatást. Egyetlenegy telefon van itt is az összes gyermekre.  Ha kis videókat kapnak, amit meg kell nézni, esélytelen, hogy mindegyik gyermek meg tudja nézni a sajátját. Így is le vannak maradva a tananyaggal, nem tudnak jól haladni, sok idő elmegy a házi feladatokkal gyermekenként. Szomorúan meséli, hogy az ovis gyermekkel, aki az idén kezdi majd az iskolát, nem tud annyit foglalkozni, mint amennyit szeretne. Lelkileg nagyon kivannak az Anyukák 🙁