IDÉNYNÖVELÉSI KÍSÉRLET

A Kiutasok jelenleg uborkát termesztenek, egyrészt mert az uborka eladható, másrészt mert viszonylag könnyen megtanulható a termesztése, és saját földterületen különösebben nagy befektetés nélkül neki lehet kezdeni uborkázni. Gond azonban, hogy ez egy szezonális tevékenység, tavasszal van a palántázás, körülbelül júniusban kezd el érni az uborka (vagyis ekkor látnak először pénzt a munkájukból a termelők), augusztusban-szeptemberben pedig elérkezik az utolsó szüret ideje. Ezért az idén kísérletbe fogtunk, hogy kitoljuk a idényt:

Megkértük az egyik Kiutas termelőt, Székely Szabolcsot, hogy próbálja ki a fóliás termesztést, mert a fólia alatt tovább terem az uborka. Szabolcs szerint egészen addig lesz termés, amíg nem jönnek a fagyok (tehát október-november tájáig), mert akkor már hiába a fólia, az sem tud elég meleget adni az uborkának. Ha neki beválik, akkor jövőre más Kiutas termelőt is támogatni fogunk a fóliás uborkázásban. (A támogatás a Kiútnál nem pénzbeli hozzájárulást, hanem visszafizetendő, kis összegű, kamatmentes kölcsönt jelent, valamint a terepmunkások által nyújtott mentorálást és mezőgazdasági szaktanácsadók segítségét.) Hátránya is van persze a fóliázásnak: ha ott felüti a fejét valami kórokozó, akkor a zárt tető miatt pillanatok alatt beteríti az összes sort.

És hogy miért pont Szabolcs vágott bele a kísérleti fóliázásba? Volkan Roland, a térség terepmunkása azt mondja Szabolcsról: „Mintha erre született volna”. És tényleg! Nézzék meg ezeket a rövid videókat, megértik, miről beszélünk. Szabolcs azért is különös, mert a jó képű, divatosan nyírt, tetovált fiút első blikkre inkább egy szerethető HMCS-nek (Helyi Menő Csávónak) néznénk, mint egy gondos gazdának.

 

Olyan örömmel és szakértelemmel ecseteli a fóliázás csínját-bínját, hogy élmény hallgatni. (A fenti videóban Sárkány Csillával, a Kiútprogram vezetőjével beszélget, és felbukkan Volkan Roland is.) A szamostatárfalvai 1992-es születésű fiatalembert Roland a Csengersimáért KHE futballcsapatában ismerte meg, Szabolcs a csapat kapusa. 3 éve uborkázik a Kiútnál, mert gimnáziumi érettségijével és az autóvillamossági szakképesítésével a környéken nem nagyon talált munkát. Roland szerint Szabolcs a legmegbízhatóbb ügyfele – nem találtunk még jobb szót azokra, akiket a terepmunkások segítenek – , nagyon innovatív termelő, és rendkívül precíz felvásárló. Tavaly a Kiútprogram mikrohitele segítségével Szabolcs elvégezte az Aranykalászos gazda tanfolyamot, egyre jobban beleássa magát az uborkázásba, gyakorlatilag meg is él belőle. Szeretne saját földet, az azért is lenne jó, mert akkor jó eséllyel nyerne fiatal gazdáknak való pályázatokon. A videóban látható fóliasátor az édesapja szamostatárfalvi földjén van, ahol Szabolcs is felnőtt, de mióta önálló, Csengersimában él. Ügyesen barkácsol, a fóliasátrat is édesapjával szerelték össze 2-3 méteres darabokból.

 

Szamostatárfalván a családi kisbirtokon kívül két telket bérel uborkázásra Szabolcs, de Csengeren is bérel egy földterületet, ott hamik paprikát kezdett termelni az idén. Ez egy kisebb fajta jalapeno paprika, van édes is belőle, szinte mag nélküli, finom, húsos. Ez is Kiutas kísérlet, ugyanazt a célt szolgálja, mint a fóliás uborka. A paprika augusztusban kezd el teremni, és körülbelül novemberig terem. Szabolcs azt mondja, sok munkája van vele, több, mint ahogy képzelte, de még nem látja, hogy megéri-e termelni vagy sem, mert egyelőre még csak a harmadik szedésen van túl.

(2018. augusztus 9.)