Őstermelői foglalkoztatás – uborkázás

Az uborkaprogram a tartós foglalkoztatás felé vezető első lépés. Azt tapasztaljuk, hogy míg a tartós munkanélküliségből lehetetlen egyenesen stabil munkahelyre kerülni, addig ügyfeleink túlnyomó része a program megfelelő támogatása mellett képes egy év alatt nyereséges őstermelővé válni. Az önálló mezőgazdasági termelés rugalmasan végezhető, ugyanakkor precizitást, munkafegyelmet és sikerélményt ad, melyek hosszú távon már lehetővé teszik a teljes munkapiaci reintegrációt.

A térségben termesztett növények közül a csemegeuborkára kicsi terület- és magas kézimunkaigénye miatt esett a választás. Mivel ügyfeleink jellemzően nem rendelkeznek mezőgazdasági vagy vállalkozói tapasztalattal, számukra munkába ágyazott képzést biztosítunk. A program első évében minden ügyfél 70 órányi személyre szabott képzésben részesül; folyamatosan jelenlévő terepmunkásoktól, termesztési szaktanácsadóktól és könyvelőktől, a saját hasznukra végzett munka közben tanulják meg a növénytermesztés és az önálló vállalkozás alapvető fogásait. Emellett a kezdeti beruházásokhoz szükséges tőke, illetve a nagykereskedők, felvásárlók eléréséhez szükséges kapcsolati háló hiánya is megköveteli, hogy a program a vállalkozási tevékenységet is támogassa. Az ügyfelek számára egységesen bonyolítjuk a termelési eszközök (vetőmag, permetszer, karók stb.) beszerzését, és a megtermelt uborka értékesítését. Az eszközökbe történő beruházást a fejlődő világban elterjedt mikrohitelezéshez hasonlóan kis összegű, fedezet nélküli hitelek nyújtásával tesszük lehetővé.

Jelen 1 év 3 év 5 év
Humánbefektetés Képzés Sikeres őstermelő Szaktudás
Önbizalom
Elismertség
Tartós, bejelentett munkahely
Anyagi befektetés Hitel
Eszközbeszerzés
Értékesítés
Sikeres őstermelő Jövedelem Jobb életminőség

Anyagi értelemben a program eredménye könnyen mérhető. A 2016-os évben ügyfeleink átlagosan 350 ezer forintnyi tiszta, saját munkából származó jövedelemhez jutottak a felvett hiteleik visszafizetése után. Az elmúlt négy évben összesen 29 falu 380 családjával működtünk együtt, akik így több, mint 120 millió forint saját jövedelemre tettek szert.

Társadalmi szinten a program bizonyítja, hogy a nyomorban élő emberek, köztük a cigányok, igenis képesek hatékony értékteremtő munkára, és hajlandóak visszafizetni a fedezet nélküli hiteleiket. Ennek eredményeképp nő az ügyfeleink elismertsége a közösségek szintjén is, csökken a településen belüli kiszolgáltatottságuk, és van ahol az uborkázó romák már tényezővé tudtak válni az önkormányzati választásokon is.

Számításaink szerint programunk mind munkába integrált képzési programként, mind jövedelemgeneráló foglalkoztatási programként hatékonyabb a ma Magyarországon elérhető többi programnál. Az együttműködő ügyfeleink által megtermelt évi 350 ezer forint jövedelem egy öt hónapos szezonnal számolva havi 70 ezer forintot tesz ki, mely több, mint a közmunka által magasabb költségek mellett kínált nettó 52 ezer forintos havi bér.

A program számokban

2016-ban a programban résztvevő 106 család 66 100 folyóméteren összesen 556 779 kg uborkát termelt meg, 70 millió forint fölötti árbevételt produkálva. Ez folyóméterenként eléri a megye többi termelője által átlagosan elért 1 100 – 1 200 forintos eredménnyel.