Munkaerőpiaci Beilleszkedési Program

A 2018-ban indult programunkban a már sikeres őstermelő ügyfeleinknek és a környezetükben élőknek segítünk továbblépni a tartós munkahely felé.  A program Nagyecsed és Nyírpilis térségében élőknek tud segítséget nyújtani.  Magyarországon az általános munkaerőhiány ellenére a legszegényebbek számára még mindig elérhetetlen az elsődleges munkapiacra való be- vagy visszakerülés. Ennek oka, hogy a hosszú munka nélkül eltöltött idő után a legtöbbeknek sokáig tart hozzászokni a munkáltatók által elvárt munkatempóhoz és fegyelemhez.  A toborzók már a felvételkor kerülik a tartós munkanélkülieket, így csökkentve a későbbi lemorzsolódás kockázatát. Nem ritka tapasztalat az sem, hogy már származás alapján a potenciális lemorzsolódók közé sorolják be az állásra jelentkezőket, és be sem hívják, vagy pedig lepontozzák őket. (A lakcím gyakran ad támpontot: ha valaki a cigánysort jelöli meg lakhelynek, egyértelművé válik a származása).

A Kiútprogram fő tevékenységének következtében birtokunkba került egy olyan tudás, amellyel képesek vagyunk hatékony segítséget nyújtani a már meglévő ügyfeleinknek, és családtagjaiknak: ha az alapvető tárgyi tudásuk, kompetenciájuk megvan, akkor tudunk segíteni legyőzni azokat a gátakat, amelyek miatt nem jutnak el a gyárakba dolgozni.  Ilyen akadály például sokak számára, hogy nem tudnak önéletrajzot készíteni, és nem tudják, miképp juttassák el a megfelelő helyre. Van, hogy az állásinterjúra való eljutás költségét sem tudják finanszírozni. De van, aki még sosem volt 10 kilométerre a lakhelyétől, neki fontos segítség, hogy elkísérjük az állásinterjúra. Segíteni tudunk abban is, hogy a környék optikai gyáraiba felvételizők megszerezzék a szükséges szemüveget, hogy jól lássák a munkadarabokat.

Az első kiajánlások 2018 őszén történtek. Egy év alatt, 2019 őszéig közel 70 ügyfelet ajánlottunk ki (volt, akit több helyre), közülük körülbelül 7-10-nek sikerült bejutnia abba a gyárba, amelybe szeretett volna. (A legsikeresebb ügyfelünk Enikő, az ő történetét itt olvashatják.) Regisztrált ügyfeleink 60 százaléka 8 általános iskolai végzettséget mondhat magáénak, ennél magasabbat 10 százalék. A regisztráltak fele elvégzett valamilyen állami szakmát adó képzést, de egyikük sem dolgozik abban a szakmában. Ez is mutatja, hogy az ilyen képzések nem adnak megfelelő szaktudást, és nem fejlesztik a ténylegesen szükséges kompetenciákat.

Amiben támogatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek:

  • Folyamatosan kommunikáljuk az álláslehetőségeket
  • Felkészítjük az állásinterjúra
  • Felkészítjük a tesztekre
  • Felkészítjük a munkába állás okozta életmódváltozásra
  • Mikrohitellel támogatjuk az állásra való pályázás költségét
  • Mentoráljuk a munkába állást követően is

Amiben nem tudunk segíteni:

  • Alapvető kompetenciahiányokat jelenleg nincs kapacitásunk pótolni, tehát hosszabb, hónapokig tartó képzéseket (sem egyénit, sem csoportost) nem tudunk vállalni.
  • Alapvető attitűdbeli hiányosságok pótlására vonatkozó képzésre és mentorálásra jelenleg szintén nincs kapacitásunk.

Balázs Ferencné, a program helyi koordinátora a Kiútprogram 10. évére rendezett konferencián, 2019. májusában  beszélt arról a konkrét tevékenységről, amit ő helyben végez. :

További támogatók bevonásával a program fejlesztését tervezzük.

További információ: Gaal Ilona, programvezető +36-30-645-6317, gaal.ilona@kiutprogram.hu