Média

2018

A 24.hu cikke az egyik legsikeresebb termelőnkről, Bozsányi Lászlóról. 

(A Kiútprogram terepmunkása, Volkan) Roland nagyon büszke Lacira, mint mondja, talpig becsületes, megbízható. A helyi romák körében véleményvezér, adnak a szavára.”

2016

Az Abcúg cikke két, szegényeket támogató programról

„Megnéztük, mire mentek Székelyen Orbán Viktor tanácsadójának adománymalacaival, és mire jó egy komplett program, ami önfenntartásra tanít.”

A Klubrádió interjúja Molnár Györggyel, az igazgatóság tagjával. (Riporter: Dési János)

“Olyan emberek, akikről a külvilág azt könyveli el, hogy nem akarnak dolgozni, abban a pillanatban, ahogy egy értelmes munkalehetőség jelenik meg, a szüret idején napi tíz-tizenkét órát keményen dolgoznak.”

2015

A 444.hu írása a mikrohitelezésről

“Bár Molnár ma is belevágna a programba, de jóval kevesebb illúzióval. Azok a viták és belátások, melyek a mikrohitelezés nemzetközi megítélésében végighullámoztak, kicsiben itthon is mind megjelentek.”

Kiút a közmunkából. A Roma Sajtóközpont filmje a Kiútprogramról

“Most jelenleg az én kis társaságomban van 13 család, aki uborkázik. Mikor végzünk az uborkaszedéssel – itt édesanyáméknál van a felvásárlótelepem – két órától veszem át az uborkát, és mikor megvan a válogatás, kitöltöm nekik a mérlegjegyet, ki mennyi pénzt kapott.”

Gyurkó Szilvia írása a wmn.hu-n a programról és a Szerdai gyerekek című filmről

“A most mozikba kerülő Szerdai gyerek című film főhőse, Maja egy olyan mikrohitelprogram segítségével próbál meg boldogulni, melyet a Kiútprogram inspirált.” (Horváth Lili Szerdai gyerek című filmje megtekinthető a Videán.)

2012

Felcsuti Péter és Molnár György, az igazgatóság tagjainak elemzése a Magyar Narancsban

“Ügyfeleink családjában az egy főre jutó átlagjövedelem havi 30 000 forint, ami – figyelembe véve a családméret miatti korrekciókat is – a KSH által 2011-re publikált létminimum fele. Egy önkéntes adatfelvétel alapján az ügyfelek 80 százaléka roma. (Harmaduk elsősorban magyarnak, másodsorban romának/cigánynak tekinti magát, további bő harmad fordítva, és a többiek azok, akik csak magyarok vagy csak romák.)”

A Roma közösség – cigány klub portál tesztelte a Kiútprogramot

“A rövid – egyébként korrekt, mellébeszélést kerülő – levélből világosan kiderül, hogy a hazai szegény bank egyelőre rendkívül szűk keretek között mozoghat, s földrajzilag (is) korlátozták a kiosztható mikrohitelek számát.”

A Magyar Narancs interjúja Polgár Andrással, az igazgatóság elnökével

“Hiszen a pilotnak épp az lenne az értelme, hogy a tapasztalatok birtokában széles körben elterjedjenek a bevált jó gyakorlatok. Erre szánja az EU is ezt az 1,4 millió eurót. Ez a tanulópénz ahhoz, hogy más tagállamokban is terjessze ezt az – üzemszerű működésében természetesen már sokkal olcsóbb – programot.”

2011

A hír24 cikke:

“A Kiútprogram igazgatótanácsának tagja azért nem érti a kormány passzivitását, mert szerinte jóval olcsóbb ezeket a vállalkozásokat támogatni, mint szociális segélyeket fizetni, és szerinte jóval hatékonyabb, mint a közmunkaprogram. ”

L. Ritoók Nóra a Kiútprogram megvalósíthatóságáról az Igazgyöngy Alapítvány által támogatott területeken 

“Hát, most itt vagyunk. Megpróbálom a program munkatársaitól megtudni, mire van esélyünk. Most inkább vágyak ezek, mint realitások, de már ez is valami. Mert ők már léptek. Együtt gondolkodtak, gondolkodnak.”

2010

A Népszabadság írása a program indulásáról:

“Ha a modell működik, akkor a hitelt visszafizetik a vállalkozások, a tulajdonosok pedig – a segélyrendszerről leválva – adófizetők lesznek.”