A szervezetről

Munkánkat az alábbi elvek mentén végezzük:

  1. Hosszú távú megoldás, a kiszolgáltatottság csökkentése: Hisszük, hogy az adományok és segélyek csak átmeneti enyhülést hozhatnak; a program fenntarthatóságához, és az ügyfelek önbecsülésének helyreállításához csak az értékteremtő munka és a saját jövedelem vezethet.
  2. Társadalmi integráció erősítése: Tenni akarunk a szegregáció, és a párhuzamos társadalmak kialakulása ellen. Bár igyekszünk a programot úgy célozni, hogy minél több roma ember kerülhessen a célcsoportba, úgy gondoljuk, hogy a célzás explicitté tétele csak tovább fokozná az etnikai különbségtételt. Jelenleg termelőink közel 70%-a roma, de etnikai hovatartozástól függetlenül minden szegény embert szívesen látunk ügyfeleink között.
  3. Gazdasági integráció erősítése: A társadalmi integráció mellett ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink az ország gazdasági vérkeringésébe is minél jobban bekapcsolódjanak. Ennek megfelelően az önellátó faluközösségek víziója helyett ügyfeleink már meglévő termelőrendszerekbe való becsatornázását támogatjuk.
  4. Kiterjeszthetőség: Folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy programunk professzionális módon terjeszthető maradjon; azaz alkalmazhatósága az ország más területein ne múljon sem kiszámíthatatlan állami pályázatok sikerén, sem pedig különleges elkötelezettséggel és tudással rendelkező helyi hősök jelenlétén. Ez jelenleg megoldott, bár az uborkát mindenhol az adott térségben felvásárlási hálózattal rendelkező kultúrnövénnyel kell helyettesíteni.

Szervezetünk 2013 óta állami vagy uniós segítség nélkül, magánadományokból végzi munkáját. Meglévő szponzoraink mellett folyamatosan várjuk további támogatók jelentkezését is.

Egy ügyfél az uborkaprogramban megvalósuló 70 órás személyre szabott képzése átlagosan 350 ezer forintba, az egy évben átlagosan elérni kívánt 100 ügyfél képzése pedig évi 35 millió forintba kerül. Ez az összeg a hitelezésre használttal szemben soha nem kerül a program számára visszafizetésre, ezért támogatók segítségét kérjük. Minden a programnak adott 350 ezer forint egy újabb családot juttat piacképes készségekhez és szaktudáshoz, illetve minden újabb évben átlagosan 350 ezer forint saját munkából szerzett többletjövedelemhez. Hosszú távon pedig hisszük, hogy ezen apró lépésekkel tovább haladva előehetővé válik a tartós munkanélküliek elsődleges munkapiacra való visszatérése, végső soron pedig a most szegénységben élő cigány és nem cigány emberek társadalmi és gazdasági integrációja.

Free business joomla templates