Uborkatermesztés Szabolcsban a Kiútprogram segítségével

Több mint 60.000 folyóméter uborkán dolgoznak a Kiutas ügyfelek Szabolcs-Szatmárban. A Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. 2013. évben magánforrásból finanszírozza a programot, lehetővé téve ezzel újabb 90 mélyszegénységben élő, többségében roma család számára, hogy őstermelőként saját kertjében termesszen uborkát.

Az uborkás projekt kísérleti jelleggel 2012-ben indult 26 fő mélyszegénységben élő, munkával nem rendelkező, többségében roma asszony bevonásával. A projekt egy integrált termelési folyamatba kapcsolódik be, melynek lényeges eleme az együttműködés kialakítása a Kiútprogram, az ügyfelek és a termelést-felvásárlást irányító Integrátor között.

Az integrátor szerződést köt az ügyfelekkel, ellátja a szakmai irányítást, az induláshoz palántát, permetezőszert, tápanyagot biztosít, melynek költségét az általa felvásárolt uborka árából vonja le szakaszosan.

A Kiútprogram terepmunkásai választják ki az ügyfeleket, majd személyesen készítik fel őket az őstermelői feladatok megismerésére, a mindennapi ügyek intézésére, és folyamatosan segítik őket a kordonos uborkatermesztés technológiájának a megismerésére, alkalmazására. Megtanítjuk őket a palántázásra, kocsolásra, a vegyszerek kimérésére, a folyamatos művelés és gondozás fontosságára. A Kiútprogram a mentoráláson kívül biztosítja az ügyfeleknek a könyvelői szolgáltatást és fizeti a vállalkozás után fizetendő járulékokat.

A Kiútprogram a bankkal/takarékszövetkezettel kötött együttműködés alapján közvetít a pénzintézet és az ügyfelek között a mikrohitel felvételéről. Az ügyfelek ebből a kis összegű hitelből vásárolják meg az eszközöket, és építik ki saját kertjükben a kordon- és öntözőrendszert. A hitelt ebben az évben a Hodász-Porcsalma Takarékszövetkezet nyújtotta, melynek fiókjai több településen is jelen vannak, így könnyen elérhetőek ügyfeleink számára. A Takarékszövetkezettel abban is megállapodtunk, hogy mindenki kap takarékbetétkönyvet is, ösztönözve őket a megtakarításra. 

Ügyfeleink, többségében roma asszonyok és férfiak, előzőleg munkanélküliként csak a közmunka nyújtotta lehetőségben reménykedhettek, vállalták az önfoglalkoztatással járó terheket és a felelősséget, mely nagyon nagy előrelépést jelent a segélyezési létformával szemben. A mi ügyfeleink, nem segélyt kaptak, és nem juttatásokat, hanem egy esélyt arra, hogy saját erőből léphessenek ki jelenlegi helyzetükből. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, nagyon nehéz úgy elkezdeni egy vállalkozást, hogy sem szakmai tudással, sem tőkével nem rendelkeznek a résztvevők. A Kiútprogram azt vállalta fel, hogy segíti őket mind a szakmai tudás, mind a szükséges tőke megszerzésében.

2012-ben 23 ügyfelünk összesen 3.500.000 Ft hitelt vett fel az uborkázás elindításához, és ennek több, mint 80%-át már visszafizették, és nagy valószínűséggel a tartozás csökkenni fog, mivel ebben az évben is uborkáznak. Jelenleg 7 településen, összesen több, mint 60.000 folyóméteren dolgoznak Kiutasok, összesen 115 család. Új ügyfeleink átlagosan 100.000 forintot vettek fel, amelyet a termelési időszak végéig kell visszafizetniük.

Települések

 Ügyfelek

Uborka  folyóméter

Igényelt hitel

Kántorjánosi

35

20240

3.191.000 Ft

Jármi

5

1870

300.000 Ft

Hodász

8

6320

1.325.000 Ft

Nyírcsászári

1

840

170.000 Ft

Nagykálló

2

2000

250.000 Ft

Szatmárcseke

25

10550

2.300.000 Ft

Csenger

14

9500

1.240.000 Ft

összesen új ügyfél

90

51.320 fm

8.825.000 Ft

régi ügyfelek

25

10.000 fm

3.500.000 Ft

összesen

115

61 320 fm

tervezett bevétel

61-70 millió Ft

Újonnan induló vállalkozásoknál, legyen az mezőgazdasági munka őstermelőként, vagy szolgáltatásnyújtás egyéni vállalkozóként az első év a legkritikusabb időszak, különösen azoknál az embereknél, akik évek óta munka nélkül, vagy csak ritkán adódó alkalmi munkákból éltek napról-napra. A vállalkozói/őstermelői forma más gondolkodásmódot követel meg, el kell hinniük, hogy maguk is képesek munka által, önfoglalkoztatóként elég jövedelmet termelni ahhoz, hogy biztosabb jövőt tudjanak maguk és családjuk számára nyújtani.

A mezőgazdasági termelés, az uborkatermesztés, különösen az első évben még nem hoz annyi jövedelmet, hogy az adó, járulékok, és hitel visszafizetése után maradt bevétel lényegesen elmozdulást jelentsen a segélyhez képest, és elegendő jövedelmet biztosítson a család számára a következő idényig. A második évben viszont már a befektetett eszközök és a megszerzett tapasztalat által már nagyobb jövedelemre lehet számítani, amely már magasabb bevételt jelent, mint a segély, és elégséges ahhoz, hogy a megélhetéshez szükséges alapvető javakat, szolgáltatásokat meg tudják fizetni. Úgy látjuk, hogy ügyfeleink a harmadik évben tudnak igazán önállóvá válni, amikor két év intenzív mentorálás segítségével megtanulják, és elhiszik, hogy maguk is képesek önállóan dolgozni, intézni ügyeiket.

Mint minden mezőgazdasági munka, az uborka is ki van téve az időjárás szeszélyeinek, hiába rendelkezik jól kidolgozott technológiával. Az idei időjárás nem kedvezett az uborkának, így a termés lényegesen elmarad a múlt évihez képest. Csak bízni tudunk abban, hogy a következő két hónapban kedvezően alakul az időjárás, és sikerül a lemaradást behozni. Dolgozunk azon, hogy az idényjellegű uborkatermesztés mellett más mezőgazdasági tevékenységet is el tudjanak végezni, különösen a téli időszakban, mint pl. állattenyésztés, terményfeldolgozás. Az első kritikus évben nagyon nagy jelentőséggel bírt, hogy ügyfeleink jelentős hányada megkapta a Vállalkozóvá válási támogatást. Bízunk benne, hogy új ügyfeleink is hozzájuthatnak ehhez a támogatáshoz, mely átsegíti őket az első év nehézségein.

A fotókat Cseres-Gergely Zsombor készítette

Free business joomla templates